Op 16 jarige leeftijd begon Reinder aan Academie Minerva in Groningen zijn opleiding om docent handvaardigheid en tekenen te worden. Zijn voorkeur voor het figuratieve werk bleek daar uitstekend te gedijen bij docenten als Wout Muller en Ger Siks.

 

Vanaf 1972 ontwikkelde hij zich, naast zijn werk als docent, in vrije tijd en anonimiteit tot een onafhankelijk gedreven fijnschilder.

Reinder schildert landschappen. Ruim dertig jaar verwerkt hij inmiddels op eigen minutieuze wijze het ongerepte oude, zwijgend aanwezige Keltisch Ierse landschap.  Soms verschijnen er impressies van het Friese landschap.

“Ik word niet alleen geïnspireerd door het landschap, ik ben er ook door geïntrigeerd. Niet alleen wat ik zie, ook wat ik erbij voel, wat me raakt, dàt schilder ik. Het zijn die intense momenten, soms van euforie, dan weer ontroering of mystiek, die ik met mijn werk probeer terug te halen.”

Met een flinke dosis geduld, energie en kleur streeft Reinder in ieder schilderij tot in de kleinste details naar een subtiele balans. Dàt wat voor hem essentieel is brengt hij in beeld, het overbodige laat hij weg.  Zijn werk ademt zowel uitbundig als ingetogen een merkwaardige sfeer.

logo_dublin_biennial_popup_2012

In 2012 nam Reinder Ourensma deel aan Ireland’s inaugural DUBLIN BIENNIAL POP-UP EXHIBITION 2012. Een tentoonstelling met hedendaagse kunst van 50 genodigde bekroonde internationale kunstenaars – rond het “Wish Tree for Ireland” project van Yoko Ono –  in Dublin.

 

news_lorenzomagnifico

In 2009 won Reinder Ourensma met zijn werk in Italië de 1e prijs schilderen  – de Lorenzo Il Magnifico gold award – tijdens de 7e Biennale Internazionale Dell’Arte Contemporanea te Florence in gezelschap van 643 kunstenaars uit 78 landen.