Guy Van den Bulcke: featuring his most recent oil paintings from 2017 and 2018

18 November - 7 December 2018

Guy Van den Bulcke is geboren in Antwerpen in 1931, maar woont en werkt al decennia in Schoten. Deze kunstenaar was in de zomer van 2015 en 2017 vertegenwoordigd met een zaal met schilderijen van zijn hand in het betoverende Palazzo Mora in de mooie wijk Cannaregio in Venetië in de context van de 56ste en 57ste Biënnale van Venetië. Honderdduizenden bezoekers hebben er zijn werk kunnen bewonderen. En ook volgend jaar is hij door de organisatoren uitgenodigd om in het kader van de 58ste editie een aantal doeken te tonen in vermeld Palazzo. Bovendien is het oeuvre van Guy Van den Bulcke goed verspreid in de verenigde Staten van Amerika, waar hij een aantal succesvolle individuele tentoonstellingen had. En verder ook een aantal galeries en centra die van de kunstenaar een mooie expositie hebben gerealiseerd, waaronder Early Birds Art Gallery te Brasschaat alsook de Guy Pieters Gallery in Knokke. 

 

In heel zijn figuratieve schilderloopbaan van bijna een halve eeuw, zocht Guy Van den Bulcke, naast de mens, die hij in talrijke schilderijen afbeeldde, naar het sublieme in de natuur. De 18e eeuwse filosoof en politicus Edmund BUrke omschreef het 'sublieme' als een ervaring van intense emoties die kunnen worden opgeroepen door ultieme schoonheid, maar ook door dreiging en gevaar. Guy Van den Bulcke wilde sublieme sensaties beleven door wereldwijd tochten te ondernemen in de natuur. Hij bestudeerde ook in zijn recente schilderijen intensief de elementen aarde, lucht en water. Mens en dier en dan vooral als amateur-ornitholoog de vogels, maar in het algemeen de natuurkrachten beheersen een groot deel van zijn recente productie. 

 

Hij heeft er trouwens altijd naar gestreefd er een persoonlijk gevoelde, sublieme ervaring van te maken. 

De actuele landschappen van Guy Van den Bulcke uit alle uithoeken van de wereld zijn apart. Hij is een landschapschilder met een persoonlijke stijl, die de natuur onderwerpt aan zijn eigen schilderkunstige wetten en regels. In zijn recente doeken duiken vooral eenden en uilen op. En de mens in diverse gedaanten, ook weer uit alle contreien en etnieën in de wereld. 

 

Schitterend en uniek zijn de schilderijen waar hij abstracte beeldconstructies inbouwt en doet contrasteren met de figuratie. Een grotere waarheid zoeken dan diegene die op het eerste gezicht naar voren treedt, een ruimere en vrijere interpretatie geven aan de mens, het dier, de natuur en de cultuur en niet alleen het oog, maar ook de verbeelding aan bod laten komen, dat zijn credo. 

 

Ernest Van Buynder

Voorzitter Vrienden van het MuHKA

Oktober 2018

 

 

Preview Event

Sunday 18 November 2018

11:00 - 18:00

 

Exhibition 

23 November - 7 December  2018

Fridays & Saturdays 14:00 - 18:00

Sundays 11:00 - 18:00