EERSTE BELGISCHE KUNSTENAAR GESELECTEERD VOOR PRESTIGIEUZE MUSEUMSHOW IN VERENIGDE STATEN

Mark Dedrie, kunstenaar gespecialiseerd in vogelsculpturen, is als eerste Belg geselecteerd voor de museumshow ‘Art and the Animal’. Deze prestigieuze tentoonstelling wordt jaarlijks georganiseerd in de VS door de Society of Animal Artists. De expositie is de afgelopen 50 jaar te zien geweest op meer dan 50 locaties, waaronder musea, dierentuinen en kunst-, cultuur- en wetenschapscentra. Alleen de beste dierenkunst wordt tentoongesteld en het is dan ook een grote eer voor kunstenaars om deel te mogen nemen. De 58steeditie vindt plaats van 28 juli tot 23 oktober 2018 in het James Museum of Western and Wildlife Art in Florida.

 

De missie vande Society of Animal Artists, opgericht in 1960, is het bevorderen van excellentie in het portretteren van gedomesticeerde en wilde dieren. De kunstwerken van de leden vormen de nieuwe normen voor uitmuntendheid in de beeldende kunst. De Society doet enerzijds aan educatie van het publiek door tentoonstellingen, informatieve seminars, lezingen en onderwijsdemonstraties. Anderzijds organiseert ze een jaarlijkse expositie ‘Art and the Animal’, gevolgd door een rondreizende tentoonstelling.

 

Eerste Belg geselecteerd

Mark Dedrie is de eerste Belgische kunstenaar die geselecteerd is voor deze expositie. Hij neemt deel aan de 58steeditie met Giervalk II. Dit beeld werd gecreëerd in 2015 in een oplage van 8 + 4 EA. De totale oplage is al uitverkocht. Het tentoongestelde exemplaar komt uit de privécollectie van de kunstenaar. Het bronzen beeld is gecreëerd op ware grootte en bevestigd op een houten weidepaal met een arduinen voet. Het hout is gevormd door jaren van verwering in de natuur. 

 

Mark Dedrie: “Het is een bijzondere eer om deel te mogen nemen aan de museumtentoonstelling ‘Art and the Animal’ in Florida. Ik hoop dat de Society Giervalk IIook selecteert voor de rondreizende museale tentoonstellingen, zo kan mijn werk nog meer mensen inspireren. Mijn selectie biedt ook een mooie opportuniteit om de Society of Animal Artists meer bekend te maken in ons land. Ik ben ervan overtuigd dat, gezien de kwaliteit van de Belgische kunstenaars die werken rond dieren, er nog meer van onze landgenoten zullen volgen in de tentoonstellingen de komende jaren.” 

 

Locatie en timing

De première van de 58steeditie gaat door in het James Museum of Western and Wildlife Art, in Florida van 28 juli 2018 tot 23 oktober 2018. Vervolgens trekt de tentoonstelling naar het Hiram Blauvelt Art Museum in New Jersey (17 november 2018 – 15 maart 2019), om dan af te sluiten in het Sternberg Museum of Natural History in Kansas (6 april 2019 – 25 augustus 2019). Op vrijdag 5 oktober 2018 kunnen geïnteresseerde journalisten aanwezig zijn op de Artist’s Reception van 18 uur tot 20 uur.

 

Meer over Mark Dedrie als kunstenaar

Mark Dedrie begon zijn carrière als bronsgieter. Hij kreeg het ‘ambacht’ in de vingers en terzelfdertijd kriebelde het ook om zelf te creëren. Voorzichtig, stap per stap en in het begin zelden tevreden over het resultaat. In 1996 volgde een ‘kantelpunt’. De gemeente Schoten gaf de opdracht een ontwerp uit te werken dat hij had ingediend voor een wedstrijd. Een nieuwe ‘kunstenaar/beeldhouwer’stond op!

Van een debuut met abstracte beelden, een geleidelijke evolutie naar gestileerde bronzen mens- en dierfiguren, naar, de laatste 13 jaar, exclusief dieren, met een voorkeur voor vogels. De natuur is altijd dé bron van inspiratie voor de creaties van Mark. Vertrekken doet hij van de dieren in hun natuurlijke omgeving, zijn inspiratie komt uit poses, bewegingen, kleurencombinaties, ja, zelfs uit hun manier van kijken. 

 

Zijn werken ‘capteren’ een moment. In zijn eenvoud, in zijn strakheid. 

 

Mark is internationaal actief. Hij verkoopt sculpturen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en het Midden-Oosten en exposeerde al op verschillende uitzonderlijke locaties zoals de Koninklijke Botanische Tuinen in Londen en het Weltvogelpark in Duitsland. In 2017 is Mark ook toegetreden tot de Society of Animal Artists, werelds oudste en meest prestigieuze organisatie die kunstenaars verenigt die rond dieren werken.

 

Catalogus

Tijdens de expositie zal er een catalogus te koop zijn in het museum. Na de opening is de catalogus online verkrijgbaar op de website van de Society of Animal Artists.

June 7, 2018